Kattava Vietnam matkaopas

Tämä Vietnam matkaopas on laadittu yhdessä Vietnamilaisen kanssa mahdollistamaan parhaan mahdollisen matkan Vietnamiin

Oppaan avulla opit parhaat vietnam matkakohteet, rahansäästövinkit vietnamiin ja mitä Vietnamin matkalla kannattaa tehdä ja kokea.

Mikäli suunnittelet matkaa Vietnamiin & etsit kattavinta matkaopasta Vietnamiin, tästä oppaasta on sinulle varmasti hyötyä.

Vietnam lippu

Sisällysluettelo

Vietnam perustiedot

Vietnam kieli: Vietnam, englantia ymmärretään tyydyttävästi turistikohteissa

Vietnamin valuutta: Vietnamin raha on Dongi (VND), 1 euro vastaa noin 26 000 Vietnamin Dongia. Valuutta tuntuu lievästi monopolirahalta, joten älä pelästy jos rahanvaihtopisteeltä saatu raha tuntuu aluksi väärennetyltä.

Rahanvaihto Vietnamissa: Rahanvaihtopisteitä ei ole yhtäpaljon kuin esimerkiksi Thaimaassa. Rahaa pystyy vaihtamaan helposti pankeissa sekä turistialueilla sijaitsevista kultasepän liikkeistä.

Pankkiautomaatit Thaimaassa: Pankkiautomaatteja on ympäriinsä, niistä pystyy kuitenkin nostamaan maksimissaan 3miljoonaa VND (125€) kerralla. Nostokulut alkaen ~1€ + oman pankin kulut. Vinkki: Nosta rahaa Agribank ATM nostopisteiltä, niistä saat eniten rahaa kerralla ulos ja kulut ovat alhaisimmat.

Vietnam Virtapistoke: Vietnam käyttää virtapistoketta, johon sopii Eurooppalainen (suomalainen) pistoke. Vietnamiin et tarvitse Adapteria.

Vietnam Turvallisuus: Vietnam on turvallinen maa matkustaa. Tavaroista ja rahoista kannattaa pitää kuitenkin hyvä huoli. Vietnamissa “skootteri varkaat” ovat tunnettu ongelma, eli ohi ajava skootterikuski saattaa viedä laukun ja kaasutella tiehensä

Vietnam viisumi: Suomalainen saa oleilla vietnamissa 15yötä ilman viisumia. Pidemmät viisumit ovat helppo hankkia netistä Visa on arrivalina. Corona aikana Vietnam ei myönnä viisumeita

Vietnam lennot: Finnair lentää suoria lentoja Vietnamiin talven sesonkiaikana. Välilaskullisia vaihtoehtoja ovat mm. Qatar airways, Aeroflot, turkish airlines.

Vietnam sää: Sää vietnamissa on läpi vuoden kuuma. marras-huhtikuu on Vietnamissa “kuiva” kausi, jolloin ilma on viileämpi sekä sateita ilmenee harvemmin. Kesällä sää on kuumempi sekä sateita ilmenee useammin. 

Paras aika matkustaa Vietnamiin: Sesonki aika Vietnamissa on marras-huhtikuu, tällöin sateita ei juuri ilmene ja lämpötila on mukavan kuuma. Miinuspuolena että sesokinaikana matka vietnamiin tulee kalliimmaksi sekä turisteja on katukuvassa reilusti. 

Pienemmän budjetin matkalle kannattaa lähteä touko-lokakuussa, sateita kyllä ilmenee, muttei niin paljon että ne haittaisivat loman viettoa. Hotellit sekä lennot ovat tällöin halvemmat ja muita turisteja ei ole katukuvassa niin paljoa.

Vietnam aikaero: aikaero suomen ja vietnamin välillä on 4 tuntia.

Vietnam rokotukset: Vietnamin reissulle on suositeltavaa hankkia ainakin A & B hepatiitti rokote

 

Vietnam matkakohteet

Vietnam on pitkä maa, josta löytyy kymmeniä hämmästyttäviä matkakohteita ja nähtävyyksiä

Vietnamissa voit rentoutua rannoilla, seikkailla saarilla, ajaa skootterilla uskomattomissa vuoristomaisemissa tai ihmetellä kaupungin vilskettä ja tuhansia kaksipyöräisiä

Tässä kappaleessa käydään läpi parhaat vietnam matkakohteet

Ho Chi Minh City (Saigon)

Saigon on vietnamin suurin kaupunki sekä useiden turisteiden ensimmäinen kohde Vietnamissa. Ei paljoa tekemistä tai nähtävää, mutta mukava paikka viettää aikaa ja tutustua Vietnamin kaupunkielämään. Turistit majoittuvat yleensä District 1 alueella ja bilettävät Bui Vien walking street kadulla. Saigoniin matkatessa kannattaa ottaa myös päivämatka mekong suistolle.

Saigon nähtävyydet 

 1. Cu Chi Tunnelit
 2. War remnant Museo
 3. Independence palace
 4. Postitoimisto & notre dame katetdraali
 5. Bui Vien

Phu Quoc

Vietnamin turistisaari, johon saa muuta maata poiketen 30 päivän viisumin. Ei paljon muuta kuin länsimaalaisia turisteja. TUI tarjoaa tänne suoria lentoja.

Phu Quoc Nähtävyydet

 1. Rannat
 2. Snorklaus
 3. Kansallispuisto
 4. Vankimuseo
 5. Vinpearl huvipuisto

Mui Ne

Venäläisten suosima turistikohde muutaman tunnin bussimatkan päässä Saigonista. Mui Nessä voit ihmetellä mm. dyynejä ja syödä maittavia meren antimia.

Mui Ne tekemistä

 1. Dyynit
 2. Fairy Stream
 3. Kalastajakylä
 4. Rannat

Da Nang

Keskivietnamin rannikolla sijaitseva Da Nang on vietnamin kolmanneksi suurin kaupunki ja suosittu matkakohde, varsinkin korealaisten turistien keskuudessa. Suurin syy matkustaa Da nangiin on sen pitkät hiekkarannat yhdistettynä urbaaniin kaupunkiympäristöön

Da Nang nähtävyydet

 1. Rannat
 2. Ba Na hills
 3. Marble mountains
 4. Tuolta syöksevä lohikäärmesilta
 5. Näyttävä Hai Van sola

 

Hanoi

Vietnamin pääkaupunki josta löydät paljon historiallista nähtävää. Hanoi toimii hyvänä tukikohtana kierrellä lähialueen nähtävyyksiä, kuten halongin lahtea, Ninh Biniä ja Sapaa.

Hanoi nähtävyydet

 1. Ho Chi Minh Mausoleum
 2. Hoan Kiem järvi
 3. Vanha kortteli
 4. Oopperatalo
 5. Hoa Lo vankila

kirjoita loppuun:

 • Ninh Binh
 • Sapa
 • Ha giang
 • Ha long bay
 • Hue
 • Hoi an
 • Nha Trang
 • Da lat

Vietnam hintataso

Vietnam on kaakkois-aasian halvin maa ja tarjoaa loistavaa vastinetta rahalle.

Vietnamissa kuitenkin tuontitavarat ja merkkivaatteet ovat hintavia, myös turisteilta veloitetaan ylimääräistä

Tässä kappaleessa perehdytään vietnamin hintatasoon ja opit parhaat säästövinkit Vietnamiin

Vietnamin Dongeja

Majoittuminen

Majoittuminen Vietnamissa on edullista, mutta se tulee todennäköisemmin kuitenkin olemaan matkasi isoin kustannus lentojen lisäksi. Yleisesti ottaen majoittuminen on halvempaa pohjoisvietnamissa sekä kalliimpaa etelä-vietnamissa. 

Majoittumista halvimmissa-keskitason hostelleissa tai hotelleissa ei välttämättä kannata etukäteen, sillä useat majapaikat lisäävät varausjärjestelmän, kuten bookingin kulut huoneen hintaan. Varaamalla netistä etukäteen kuitenkin varmistat, että huoneita on saatavilla.

Hotellit

Hotelleja Vietnamista löytyy aina halvoista hotelleista luksushuoneisiin. Hyvän 2-hengen huoneen ilmastoinnilla saa kuitenkin jo noin 15-20€/yö hintaan Ho Chi Mihn citystä.

Halvimpia hotelleja löydät helposti alle 15€ hintaan, myös aivan Saigonin keskustasta.

Hostellit

Hostelleja Vietnamissa on laidasta laitaan,hostellien hinnat vaihtelevat sijainnin ja dormissa olevien sänkynjen mukaan. Keskimäärin hostelliyöstä joutuu pulittamaan 2-10 Euroa.

Airbnb

Airbnb vuokraaminen yleistyy kovaa vauhtia Vietnamissa, useimmiten kohteet ovat kuitenkin hotellien listaamia omia huoneita. Airbnb kautta pääset kokemaan esimerkiksi miltä tuntuu asua Vietnamin luksusasunnoissa, kuten Landmark81 alueella.

Pidempiaikainen vuokraaminen

Asuntoja ja yksityisiä huoneita pidempiaikaiseen vuokraamiseen on tarjolla paljon. Asunnon hyvällä sijainnilla ja ilmastoinnilla saat helposti 300-400€/kk hintaan Saigonista. Vinkki: Asuntoja kannattaa etsiä Facebook ryhmistä

Ruoka & ravintolat

Ruoka sekä ravintolat Vietnamissa ovat uskomattoman edullisia, varsinkin jos syöt katuruokaa. Hyvän aterian voit saada ravintolastakin vain euron hintaan sekä täyttävän etäisesti Subway sämpylää muistuttavan “Banh Mi” sämpylän 0.50€ hintaan.

Ostoskeskukset ovat myös täynnä kalliin näköisiä ravintoloita, mutta usemmiten niissäkin ruoka on edullista. Esimerkiksi korealaistyylisen grillibuffetin, jossa saat syödä loputtomasti Amerikasta tuotoa lihaa kustantaa vain noni 15€.

Länsimaalainen ruoka on huomattavasti paikallista kalliimpaa. Mcdonads on edullinen, mutta pizzat lähes saman hintaisia kuin suomessa.

Ulkomailta tuodut elintarvikkeet, kuten makeisista Mars patukat ovat jopa kalliimpia kuin suomessa.

Suosittelen kokeilemaan myös ruuan tilaamista kotiin/hotellille Grab tai Goviet sovelluksella, useasti sovelluksissa on kovia alennuksia ja ruoka jopa ravintolaa halvempaa.

Valmisruokaa on tarjolla myös Familymart kioskeilta, ei tosin niin hyvää valikoimaa kuin Thaimaassa. Suosittelen kokeilemaan Familymartin 1€ maksavaa Sushi settiä.

Liikkuminen 

Taksit, mopotaksit ja julkinen liikenne on vietnamissa uskomattoman edullista. Paikalliset bussit maksavat alkaen 5 000 VND (0.20€). Takseilla pääsee muutaman euron hinnalla useamman kilometrin ja mopotaksilla tunnin matka taittuu noin 6€ hintaan.

 

Aktiviteetit

Nähtävyyksille on usein turisteille ja paikallisille omat hintansa. Useimpiin museoihin pääsee kuitenkin muutaman euron hinnalla. pidemmillekin päiväretkille, kuten Saigonista Mekong suisto kierrokselle pääsee mukaan noin 10-30€ hintaan.

Vietnamissa Aktiviteetit ja päiväkierrokset kannattaa varata vasta paikanpäällä, sillä matkanjärjestäjiä on turistikohteissa joka puolella. 

Vaatteet

Brändivaatteet, kuten Zara ja H&M maksavat Vietnamissa aivan saman verran kuin suomessa. Laadukkaat Vietnamissa valmistetut vaatteet ovat kuitenkin edullisia, hyvän kauluspaidan saat noin 10€ hintaan. 

Turistialueilla on paljon markkinoita jossa myydään kalleista brändeistä, kuten gucci feikkivaatteta, nämä ovat yllättävän laadukkaita ja feikki T-paidan voi turistialueelta saada tingittyä ~6€ hintaan. Turistialueiden ulkopuolella halvempaa, eikä tinkimistä vaadita.

Sim-kortti / mobiilidata

Vietnamilainen Sim-kortti on halpa sekä mobiilinetti nopea. Turisti saa ostettua 14 päivän simkortin rajattomalla datalla noin 8€ hintaan. Para verkko & sim-kortti vietnamiin on ehdottomasti valtio-omisteinen Viettel. 

Pidemmälläkin matkalla viettell on paras sekä kattavin. 5GB dataa kuukaudeksi maksaa noin 3.5€. Ostetut lisäpäivät kustantavat 0.55€/15k VND 3pv/3GB ja 1.10/30k VND 7pv/7GB.

Simkortteihin lataat lisää saldoa joko operaattorin liikkeessä, lähes jokaisessa kioskissa ja useasti kadulla on kaupustelijoita joilta voit ostaa raaputuslipukkeita.

Pidempiaikaselle matkalla SIM kortti kannattaa ehdottomasti ostaa suoraan liikkeestä, sillä se vaatii passilla rekisteröitymisen. Katukauppialta ostetut simkortit eivät ole rekisteröityjä ja toimivat vain lyhyen ajan.

Vietnam reppureissun hinta

Jos suunnitteilla on pienen budjetin reppureissu Vietnamiin, se onnistuu jopa alle 20€/päivä matkabudjetilla. Yöpymällä halvassa hostellissa (3€), syömällä edullista katuruokaa (3-6€) käyttämällä julkista liikennettä (1€) ja käymällä silloin tällöin maksullisessa nähtävyydessä (3-5€)

Matkustamalla kaverin kanssa & nostamalla vähän tasoa matkasta tulee varmasti nautinnollisempi. Esimerkiksi ilmastoitu hotellihuone 15€/2, Syömällä silloin tällöin ravintolassa (5-10€), käyttämällä taksia 3-10€ ja vierailemalla useammalla nähtävyydellä 5-15€ kannattaa päiväbudjetti nostaa ~35€

Jos taas suunnittelet majoittuvasi kalliissa hotellissa ja syöt kallista länsimaalaista ruokaa, vain taivas on budjetille rajana.

Liikkuminen Vietnamissa

Liikkuminen Vietnamissa on erittäin edullista sekä helppoa

Alhaisten taksihintojen takia paras ja nopein tapa liikkua yksin reppureissaavalle turistille ovat mopotaksit. Myös perinteiset autotaksit ovat yleisiä edullisia.

Turistialueet ovat täynnä turisteja huijaavia “cycloja” sekä mopotakseja

Tämän kappaleen avulla opit liikkumisesta Vietnamissa

Grab taksi vietnamissa

Liikkuminen Vietnamissa

Liikkuminen Vietnamissa on erittäin edullista. Paikallisten suosimat bussit ovat hitaita, mutta edullisia, bussit alkaen 4k VND(0.20€) ja pidemmille matkoille on tarjolla useita luksusluokan ilmastoituja busseja pikkurahalla. Mopotaksilla pidempikin matka taittuu muutamalla eurolla.

Bussit

Bussit ovat halvin tapa liikkua pitkiä matkoja Vietnamissa. Paikallisbussit kustantavat alkaen 4k VND, eli noin 0.20€. Paikallisbussit ovat hitaita ja niissä harvemmin on turisteja kyydissä. Myös taskuvarkaudet ovat yleisiä, joten pidä tarvaroistasi hyvä huoli.

Pidemmille matkoille on tarjolla kaikentasoisia busseja, aina ilmastoimattomista nukkumapaikallisiin yöbusseihin ja bissnesluokan istuimilla varustettuihin luksusbusseihin. Pidemmätkin matkat siis onnistuvat edullisesti ja mukavasti bussilla. Isoin toimija on Futa bus lines.

Minivan tyyliset bussit ovat myös erittäin yleisiä turistikohteiden välillä. Nämäkin kustantavat vain joitain euroja. Minivan bussikuskien ajotaidoista saa lukea usein kauhutarinoita, mutta omalle kohdalle ongelmia ei ole sattunut.

Naurettavan pitkä bussimatka Hanoista Saigoniin kustantaa noin miljoona dongia, eli ~40€

Junat

Junat ovat yleisiä kulkuvälineitä bussien ohella Vietnamissa. Juna on turvallinen, halpa ja mukava, mutta erittäin hidas tapa matkustaa ympäri Vietnamia. Kaikissa turistikohteissa ei kuitenkaan välttämättä ole juna-asemaa, joten turistikohteiden välillä bussi saattaa olla järkevämpi valinta. Suora junamatka Hanoista saigoniin kestää noin 34 tuntia ja kustantaa noin 900k vnd eli 33€. Säästäväisempi reppureissaaja vaihtaa junaa Danangissa ja nauttii 50 tunnin reissun vaivaisella 156eurolla (450k vnd)

Lennot

Vietnamin sisäiset lennot ovat edullisia ja nopein tapa matkustaa. Ilman kirjattavia matkatavaroita lento Hanoista Saigoniin saattaa tulla halvemmaksi kuin junalla tai bussilla. 2 tunnin lento Hanoista Saigoniin kustantaa halvimmillaan vain noin 25€

Taksit

Vietnamissa on vain kaksi luotettavaa taksifirmaa, valkoisista autoista tunnistettava Vinasun ja vihreistä tunnistettava Mai Linh. Vältä kaikkia muita takseja, varsinkin niitä joissa lukee isolla takana “cheap tourist taxi”. Perinteinen taksi mittarilla  kustantaa vain noin 12k vnd (~0.50€)/kilometri. Pidä huoli, että kuski laittaa mittarin päälle. Vinkki: Vältä taksihuijarit lataamalla puhelimeen Grab sovellus.

Mopotaksit

Mopotaksit ovat paras ja ehdottomasti nopein tapa liikkua Vietnamissa. Pidempikin matka taittuu mopotaksin kyydissä nopeasti ja edullisesti. Kilometrin matka mopotaksilla voi olla halvimmillaan alle 0.20€, sillä Vietnamissa on tällähetkellä erittäin kova kilpailu Grabin, GoVietin ja muiden taksipalveluita tarjoavien sovellusten kesken. Vinkki: Lataa Grab, Goviet & Be puhelimeen ja valitse halvin

Grab / Goviet / Be

Grab on Uberin kaltainen sovellus taksin ja mopotaksin tilaamiseen sekä ruuan kotiinkuljetukselle. Tavallisesti kyydit Grabilla maksavat tavallista taksia enemmän, mutta hinnasta ei tarvi neuvotella ja voit maksaa kyydin kätevästi puhelimella. Näin vältyt huijauksilta.

Vietnamissa Grabilla on laajin ja turvallisin valikoima kuljettajia, Goviet on taas halvin, mutta kuskit ja mopot ovat useimmiten huomattavasti huonolaatuisempia. Be on uusin tulokas ja jossain Grabin & Govietin välissä, niin laadussa kuin hinnassa.

Käytän itse aina Grabia tai Goviettiä Vietnamissa, niin kyydeissä kuin ruuan kotiinkuljetuksessa. Saigonissa et voi olla huomaamatta uskomatonta määrää vihreätakkisia Grab kuljettajia.