Kattava Kambodza matkaopas

Kambodza tai kansainvälisesti cambodia on edelleen hieman tuntemattomampi kohde monelle turistille

Tämä kambodza matkaopas auttaa sinua tekemään kambodzan matkastasi parhaan mahdollisen.

Joten mikäli suunnittelet matkaa Kambdozaan tästä kattavasta matkaoppaasta on sinulle varmasti hyötyä

Sisällysluettelo

Kambodza perustiedot

Kambodzan kieli: Khmerin kieli, Englantia ymmärretään turistikohteiden ulkopuolella erittäin huonosti 

Kambodzan valuutta: Kambodzassa käytetään Kambodzan Rielejä sekä amerikan dollareita. 1€ vastaa noin 4800 Kambodzan rieliä. Rahaa ei kannata vaihtaa, sillä dollarit kelpaavat kaikkialla. Rielejä käytetään lähinnä vaihtorahana alle dollarille.

Rahanvaihto Kambodzassa: Rahanvaihtopisteitä löytyy reilusti turistikohteista. Ne tunnistat yleensä näyteikkunaan liimatuista seteleistä.

Pankkiautomaatit Kambodzassa: Pankkiautomaateista ei ole kambodzassa puutetta ja ne hyväksyvät ongelmitta suomalaiset pankkikortit (myös electron). Pankkiautomaateista saat ulos Dollareita ja niiden kulut ovat noin 4€ luokkaa.

Kambodza Virtapistoke: Kambodzan matkalla et tarvitse mukaan adapteriä, suomalainen pistoke riittää

Kambodza Turvallisuus: Kamboda on turvallinen maa matkustaa. Tavaroista ja rahoista kannattaa pitää kuitenkin hyvä huoli. Yksin yöllä liikkuessa olo saattaa olla hieman turvaton

Kambodza viisumi: Kambodzaan tarvitaan viisumi. Viisumin saa ongelmitta lentokentältä tai maarajalta. Hinta 30pv turistiviisumille on 30 dollaria, ja sen voi uusia kerran noin $30 hintaan. Business viisumi maksaa $35 ja sitä voi uusia loputtomasti.

Kambodzaan on tarjolla myös netistä hankittava E-viisumi, jolla lähinnä säästät aikaa lentokentällä. E-Viisumi on hieman tavallista kalliimpi ja maarajalla siitä ei ole muuta hyötyä kuin säästynyt sivu passissa.

Kambodza lennot: Suomesta ei ole suoria lentoja Kambodzaan. Tarjouslentoja löytyy välillä Aeroflotilta ja Qatar airwaysilta.

Kambodza sää: Sää Kambodzassa on läpi vuoden kuuma. marras-huhtikuu on Kambodzassa kuivaa kautta, jolloin ilma on hieman viileämpi eikä sateita juuri ilmene. Kesällä sää Kambodsassa on kuumempi sekä sateita ilmenee useammin. 

Paras aika matkustaa Kambodzaan: Kambodzan matkustussesonki on marras-huhtikuu, tällöin sateita ei juuri ilmene ja lämpötila on miellyttävän lämpöinen. Tällöin kuitenkin katukuvassa on paljon muita turisteja ja hinnat korkeampia

Jos suunnittelet pienen budjetin reppureissua Kambodzaan, kannattee se ajoittaaa Touko-lokakuulle, jolloin sateta ilmenee jonkin verran, muttei niin paljon että ne haittaisivat reppureissaajan matkaa. Tällöin hotellit ja lennot ovat halmpia eikä turisteja ole katuvassa tuhottomasti

Kambodza aikaero: aikaero suomen ja Kambodzan välillä on 4 tuntia.

Kambodza rokotukset: Kambodzan matakalle olisi suositeltavaa hankkia ainakin A & B hepatiitti rokote

 

Kambodza matkakohteet

Kambodza on monipuolinen maa joka tarjoaa matkailijoille niin historiaa kuin edullisia rantakohteita.

Kambodzassa voit rentoutua rannalla ja nauttia erittäin edullista alkoholia, vierailla muinaisilla temmeileillä ja tutustua maan raakaan historiaan

Tässä kappaleessa käydään läpi Kamdodzan suosituimmat matkakohteet.

kambodza kartta

Phnom Penh

Phnom penh on Kambodzan pääkaupinki ja todennäköisesti myös monien turistein ensikoskeuts Kambodzaan. Phnom Penhissä riittää yöelämän lisäksi nähtävää ja tekemistä, kuten kiertely temppeleissä, museoissa ja markkinoilla.

Saigon nähtävyydet 

 1. Killing fields (kuoleman kentät)
 2. S21 Vankila
 3. Yömarkkinat
 4. National museum
 5. Central markkinat

Siem Reap (Angor Wat)

Siem Reap on Kambodzan viidenneksi suurin kaupunki noin 140 tuhannen henkilön väkiluvulla. Siam Reap tunnetaan lähinnä Kambodzan vetonaulasta, näyttävistä Angor Watin temppeleistä

Siem Reap nähtävyydet

 1. Angor Wat temppelit
 2. Maamiina museo
 3. Yöelämä

Kampot

Kampot on kambodzan eteläosassa sijaitseva rento ja ranskalaisesta arkkitehtuurista tunnettu joenvarsikaupunki. Kampot vetää turisteja sen rennon ilmapiirin takia ja itse kaupungissa ei ole juuri muuta nähtävää kuin liikenneympyrä koristeltuna isolla durianpatsaalla.

Kampot tekemistä

 1. Rentoutuminen
 2. Päivämatka Kep rantakylään
 3. Pippuriviljelmät
 4. Kansallispuisto

Sihanoukville

Sihanoukville tulee todennäköisesti olemaan Kambodzan tuleva vetonaula. 2020 Vuonna koko kaupunki on saanut valtavasti kiinalaisia invenstointeja ja tätämyötä käännetty ympäri ja maisemaan on rakentumassa loputtomasti uusia luksushotelleja. Sihanoukvillessä, et kiinalaisten ravintoloiden ja kauppojen takia ole varma oletko kiinassa, vai Kambodzassa. Myös suosittu Otres ranta on remontissa. Tällähetkellä matkaa en suosittele Sihanoukvilleen

Sihanoukville nähtävyydet

 1. Matka Koh Rong saarelle
 2. Rannat, kuten Otres
 3. Saarihyppely

Kambodza hintataso

Kambodza on aasian köyhimpiä maita, mutta ei silti halvempia

Monet turistit tuntevat Kambodzan erittäin edullisesta alkoholista. Toiset taas pitävät maata kalliina, johtuen siitä että jotkut saattavat kääntää dollarit päässä euroiksi 1:1 suhteessa.

Tässä kappaleessa paneudutaan Kambodzan hintatasoon

Kambodza valuutta

Majoittuminen

Majoittuminen Kambodzassa on meidän suomalaisen mittapuulla edullista. hotellien ja hostellien hinta on jossain Vietnamin ja Thaimaan hintatason välissä.

Majoittuminen kannattaa Kambodzassa varata etukäteen netistä

Hotellit

Hotellivalikoima Kambodzassa ei ole yhtä hulppea kuin naapurimaissa, mutta valinnanvaraa löytyy silti jonkin verran eri laatutuluokissa

Keskimääräisen hotellihuoneen ilmastoinnilla saat noin 15-20€/yö hintaan isoimmista kaupungeista.

Hostellit

Hostellit Kambodzassa ovat edullisia. Ilmastoidussa dormissa hostellihuone kustantaa keskimäärin 4-8€/yö.  Edullisimmillaan sänkypaikan hostellista voit löytyää jopa 3€/yö hintaan.

Airbnb

Airbnb ei ole kovin yleinen Kambodzassa. Phnom Phenissä on jonkinverran varteenotettavia majoittajia noin 20-40€/yö hintaan. Useat Kambodzan airbnb isännistä ovat kuitenkin vain sielä mainostavia hotelleja

Pidempiaikainen vuokraaminen

Asuntoja ja yksityisiä huoneita pidempiaikaiseen vuokraamiseen on Kambodzassa tarjolla jonkinverran. Mukavan ja valmiikse kalustetun condo asunnon hyvällä sijainnilla ja ilmastoinnilla irtoaa Phnom Phenissä noin 400€/kk hintaan.

Vinkki: Asuntoja pidempiaikaiseen vuokraamiseen kannattaa katsella niihin keskittyineistä Facebook ryhmistä.

Ruoka & ravintolat

Kambodzalainen ruoka on jonkinlainen sekoitus Thaimaalaista ja Vietnamilaista. Katuruoka Kambodzassa ei ole yhtä “puhdasta” kuin Thaimaassa.

Kuten muuallakin, myös Kambodzan turistialueilla sekä länsimaalaisille suunnatuissa ravintoloissa ruoka on suhteellisen kallista. Edullista ruokaa on kuitenkin mahdollista löytää jos tarkkailet mitä paikalliset syö.

Paikallisten suosima ruoka, kuten friteeratut nuudelit lihalla tai riisi lisukkeilla kustantaa keskimäärin 1-2€/annos. Kaduilta saa ostettua subwayn kaltaisia sämpylöitä alle 50 sentillä.

Länsimaalaisille suunnattu ruoka, kuten pizzat maksavat yleensä noin 3-5€/annos.

Vettä saa ostettua kioskeilta noin 50sentin hintaan, ja olut maksaa suurinpiirtein saman verran.

Liikkuminen 

Liikkuminen Kambodzassa on naurettavan halpaa. Lyhyille matkoille suosittelen tilaamaan Tuk-Tukin grabille. Lyhyt matka kustantaa yleensä alle euron.

Pidemmillä matkoilla bussit ovat myös edullisia. Esimerkiksi 5 tunnin bussimatka phnom penhistä Sihanoukvilleen kustantaa noin 5 euroa. Turistibusseilla hinnan saa tuplata.

 

Aktiviteetit

Aktiviteettien hinta kambodzassa vaihtelee muutamasta eurosta kymmeniin euroihin. Suurimman järkytyksen turistill saattaa aiheuttaa pääsylipun hinta kuuluisaan Angkor wat nähtävyydelle. 

Angkor wat pääsylipun hinnat

 • 1pv – 31€/$37
 • 2pv – 52€/$62
 • 3pv – 60€/$72

Angor wat kierrokselle saat tuk-kuljettajan koko päiväksi kiertelemään kanssasi noin $13 hintaan.

Killing Fields $2 sisäänpääsy + ~$13 tuk-tuk kyytiin

Sisäänpääsy museoihin Phnom penhissä kustantaa noin $2

Sim-kortti / mobiilidata

Kambodzassa toimii tällähetkellä 5 operaattoria, Metfone, Smart, Cellcard, qb ja Yes. Suosittelen verkon kattavuuden takia valitsemaan joko Metfonen tai Smartin simkortin.

Simkortteja ja latausseteleitä saat ostettua lähes mistä tahansa kioskiosta. Pidemmälle matkalle simkortti kuitenkin kannattaa hankkai operaattorin liikkeestä, sillä laion mukaan simkortti on rekisteröitävä passin kanssa ja rekisteröimätön simkortti voi koskatahansa lakata toimimasta.

Itse simkortti maksaa kaikilla operaattoreilla noin $1 ja 5gb mobiilidataa kuukaudeksi kustantaa keskimäärin noin $5.

Metfonen hintoja

 • 100MB/1pv – $0.1
 • 1.5GB/1 viikko – $1.5
 • 4GB – $3
 • 15Gb – $10

Kambodza reppureissun hinta

Halpa ruoka ja majoittuminen tekee Kambodzasta loistavan matkakohteen budjettimatkalle. Jos tavoitteenasi on lähteä pienen budjetin reppureissulle Kambodzaan, se saattaa halvimmillaan onnistua noin 10-15€/pv budjetilla. Tämä budjetti vaatii sen, että yövyt halvoissa majapaikoissa ja käytät halvimpia välineitä liikkumiseen.

Jos haluat reissulla tutustua enemmän nähtävyyksiin, yöelämään ja osallistua aktiviteeteille, nousee reissun kustannukset noin 20-30€/pv

Liikkuminen Kambodzassa

Liikkuminen Kambodzassa on erittäin edullista. Vaikka Tuk-tukit tunnetaan erityisesti Thaimaasta, on Kambodza niiden kruunaamaton kuningas.

Tuk-Tukit ovat lyheyillä matkoilla edullisin, paras ja suosituin tapa liikkua, myös isoimmalla porukalla.

Pidemmät matkat taittuvat edullisesti bussilla, joihin on tarjolla useita eri mukavuusluokkia.

Tämän kappaleen avulla opit liikkumisesta Kambodzassa.

Kambodza tuk-tuk

Bussit

Halvin ja monipuolisin tapa liikkua Kambodzassa on bussit, niillä pääset käytännössä mihin tahansa kambodzassa. Jotkut bussireitit ja bussikuskien ajotavat saattavat olla hieman pelottavia ensikertailaiselle. Myös onnettomuuksia sattuu suhteellisen usein.

Paikallisten käyttämillä busseilla matkustat pidempiäkin matkoja noin 5-15€ hintaan. Esimerkiksi 6 tunnin matka Siem Reapista Phnom Penhiin maksaa paikallisten bussilla noin 8€ ja hieman mukavammalla turisteille kohdistetulla (kuten Giant Ibis) 14€.

Minibussit/Minivanit soveltuvat myös budjettimatkaajalle, ne ovat usein vain erittäin ahtaita mutta hieman busseja nopeampia. 5h 30min matka Siem Reap – Phnom Penh ~10€ minivanilla. 

Junat

Kambodzan junaverkko on toistaiseksi vielä erittäin suppea ja junat liikkuvat vain 4 aseman välillä, Phnom Penhistä Sihaunoukvilleen. Junia on 2 erilaista, keltainen ja sininen jotka eroavat lähinnä istumapaikkojen suunnalla. (meno/tulosuunta). Molemmissa junissa on ilmastointi sekä saman hintaiset liput. Junamatka on bussia hitaampi, mutta turvallisempi. Junalippu Phnom Penh-Sihanoukville kustantaa noin $7-8

Kambodzan junareitti

 1. Phnom Penh
 2. Takeo
 3. Kampot
 4. Sihanoukville

Lennot

Kambodzassa on vain kolme kaupallista lentokenttää. Sieam Reap, Phonm Penh ja Sihanoukville. Lento Siem Reabista Phnom Pheniin kestää noin 45 minuuttia ja  kustantaa noin 35€ ilman kirjattavia matkatavaroita

Tuk-Tukit

Paras, nopein ja halvin tapa Kambodzassa liikkua on tuk-tukit. Pidempikin matka taittuu tuktukin avulla mukavasti. Tuk-tukkeja on myös joka kulmalla tyrkyttämässä palveluitaan. Suosittelen käyttämään Grabia

Tuk-tuk kustantaa noin 0.50€/km Kambodzassa

Taksit

Jos et uskalla hypätä tuk-tukin kyytiin, on Kambodzassa jonkin verran takseja tarjolla. Taksimatka ksutantaa keskimäärin noi 0.75€/km

Pidemmille matkoille taksi on mukava tapa matkustaa. Esimerkiksi Siem Reapista matka taksilla Phnom Penhiin maksaa noin 50-80€ ja kestää noin 5 tuntia.

Grab / PassApp

Grab on aasiassa toimiva Uberin kaltainen sovellus taksin, tuktukin ja ruuan kotiinkuljetuksen tilaamiseen. Useammin taksikyyti Grabilla maksaa hieman enemmän kuin suoraan kadulta napatessa. Ennaltaehkäiset grabin avulla kuitenkin huijatuksi tulemista sekä aikaa, kun kuskin kanssa ei tarvit yrittää tinkiä hintaa. Grabilla hinnan näet ennen kuin tilaat ja kyydin voi maksaa jälkikäteen käteisellä tai sovelluksen kautta kortilla.

Grabin toisena etuna on myös se, että kuski näkee heti kartan kautta kohteesi, eikä määränpäätä tarvi alkaa selittelemään

Toinen Grabin kaltainen sovellus Kambzassa on PassApp. PassAppissa ei toimi jostain syystä ainakaan suomalainen Nordean kortti ja käteisellä maksaessa kuskit usein yrittävät saada paremman hinnan